Ett supergott recept för oss som gillar husmanskost, men i en lite modernare och förenklad variant som passar vardagen. Jag föredrar bacon före stekfläsk eftersom det blir knaprigare, välj det du gillar bäst! Ugnsraggmunken kan även göras i långpanna istället för en mindre ugnsform som jag använder. Tillagningstiden i ugnen förkortas något då, men jag föredrar en ugnsform som enkelt kan diskas i maskin.
DU BEHÖVER (4 PORT):
- 2 dl vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 3 ägg
- 1 tsk salt
- 2 bakpotatisar
- Flytande smör och rapsolja
Till servering:
- 2 pkt bacon
- Cottage cheese (Keso)
- Rårörda lingon
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ut mjölet i hälften av mjölken.
- Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt.
- Vispa till en jämn smet.
- Skala potatisen och riv grovt.
- Tillsätt den genast till smeten så att den inte hinner mörkna.
- Smörj en ugnsfast form (alternativt långpanna) med smör och rapsolja.
- Häll i smeten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 min (20 min i långpanna) tills smeten har stelnat och fått fin färg.
- Stek bacon knaprigt.
- Servera raggmunken med bacon, keso och rårörda lingon.