En festlig rätt som kräver lite tid i ugnen. Passar bra en ruggig lördagskväll i november.
DU BEHÖVER (4 PORT):
– 1 kg benfri fläskkarré
– 1 gul lök
– 4 vitlöksklyftor
– 3 tsk torkad timjan
– 3 tsk torkad rosmarin
– 1 dl hackad persilja (fryst går bra)
– Salt och svartpeppar
– 2 msk ljus sirap
– 300 g skalade rotfrukter (t.ex. palsternacka och morot)
– 1 l vatten
– 3 msk kalvfond
– 2 dl vispgrädde
– Maizena
– 1 kg sötpotatis
– Rapsolja
– Salt
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 150 grader:
2. Bryn fläskkarrén på ena sidan i en stekpanna. Krydda den andra sidan med timjan, rosmarin, persilja, salt, peppar och sirap. Upprepa på andra sidan så att köttet blir brynt och kryddat runtom.
3. Lägg köttet i en gjutjärnspanna med tillhörande lock.
4. Skala och hacka grovt lök och vitlök. Lägg i grytan tillsammans med rotfrukterna.
5. Häll på vatten och fond.
6. Sätt på lock och ställ in i mitten av ugnen ca 3 timmar. Vänd på köttet efter halva tiden.
7. När köttet är klart lyfts det upp ur grytan och lägg i aluminiumfolie för att behålla värmen.
8. Sila ner buljongen i en kastrull och låt koka tills ca 5 dl återstår.
9. Höj ugnens temperatur till 225 grader.
10. Skala och klyfta sötpotatisen. Lägg i en långpanna, häll på olja och salt.
11. Tillaga sötpotatisen i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
12. När buljongen har reducerat klart tillsätts grädde. Låt koka upp.
13. Red därefter såsen efter eget tycke.
14. Smaka av med salt, peppar, fond och sirap.
15. Skär upp köttet och servera till sötpotatisklyftorna och såsen.
Betyg: