Du behöver (4 port):
500 g köttfärs1 liten rödlök2 vitlöksklyftor250 g krossade tomater0,5 dl tomatpuré1 tsk torkad, smulad timjan1 tsk torkad, smulad oregano1 tsk torkad, smulad basilika2 zucchini2 aubergine200 g turkisk yoghurt75 g fetaost50 g riven ost till toppingsalt och pepparolivolja
Gör så här:
- Hacka rödlök och pressa vitlök. Stek löken glansig.
- Tillsätt och bryn köttfärsen.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, peppar och övriga kryddor.
- Koka ihop under lock ca 30 minuter.
- Koka utan lock ca 10 min för att få bort lite vätska.
- Smaka av och ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva aubergine och strö över salt. Låt dra i 30 minuter, skölj sedan av skivorna och torka dem.
- Skiva zucchini. Pensla skivorna med olivolja och låt dem mjukna i 200 graders ugnsvärme.
- Rör ihop turkisk yoghurt och fetaost.
- Höj ugnstemp till 225 grader.
- Smörj en ugnssäker form och bottna med aubergine- och zucchiniskivor.
- Bred över hälften av köttfärsen och hälften av ostsåsen. Upprepa ett varv och toppa med riven ost.
- Gratinera i ugnen ca 20-25 minuter tills gratängen fått färg.
- Låt gratängen stå några minuter
- Ät!
Betyg 3/5